Nagrade

Odabrani filmovi odražavaju brojne forme i sadržaje u savremenoj eksperimentalnoj filmskoj praksi koji mogu da izazovu teorijsku debatu o estetici, tehnikama, temama i postupcima koji otvaraju nove pravce u ovoj oblasti.

Odabrani filmovi proširuju tradiciju eksperimentalnog filmskog stvaralaštva preuzimajući nove tehnologije, sintetizujući i hibridizujući istorijski konstituisane forme, tehnike i sadržaje. Dotakli su žiri i emocionalno i konceptualno, utičući na naša čula na visceralnom nivou, podstičući razmišljanja i ideje. Različiti u produkcijskim razmerama, od vrhunske drame do niskobudžetnih digitalno generisanih animacija, ovi filmovi su dali originalan doprinos strukturalističkom stvaranju filmova, nelinearnom narativu, esejističkom dokumentarcu, apstraktnoj animaciji, savremenoj vizuelnoj umetnosti i pripovedanju  iz video-igara, često kombinujući ove metode.

Pre nego što navedemo listu, žiri želi istaknuti dugogodišnji trud Hrvatskog audiovizuelnog centra (HAVC) da se eksperimentalnim filmovima obezbede sredstva i podrška, što je dalo vidljive rezultate u kvalitetu, a u kontekstu ove takmičarske selekcije. HAVC-ov model je stvorio solidnu infrastrukturu za (mlađe) filmske stvaraoce da razviju svoje umetničke izraze bez ograničenja komercijalne kinematografije vođene profitom. Ovaj model postavlja merilo i primer za druge zemlje.

Čestitamo!

Dok smo bili tu, Sunčica Fradelić, Hrvatska, 2022, 15′ 09”

Kada dođe kraj sveta, voleću te, Glorija Gamer, Austrija, 2022, 15′ 01” (Takođe i Nagrada Sonja Savić koju Alternative film/video dodeljuje sa Umetničkom galerijom „Nadežda Petrović“ iz Čačka)

Kuća koju nikada nije posedovao, Debdžit Bakčii, Indija, 2022, 1′

Slučajna polja sećanja, Krunoslav Ptičar, Hrvatska, 2022, 12′ 05”

XX, Vasja Lebarič i Julij Zornik, Slovenija, 2022, 10′ 55”

Tvornica filmova, Silvestar Kolbas, Hrvatska, 2022, 15′ 12”

Debeli utorak, Aleksandrija Ajduković, Srbija, 2022, 8′ 25” (Takođe i Nagrada Ivan Kaljević, za jedinstven stil i nekonvencionalni humor)

 

Tomaso Aramini

Borjana Gaković

Vladislav Knežević

Kontakt

Dom kulture Studentski grad,
Bulevar Zorana Đinđića 179, 11070 Novi Beograd
Telefon:+381112691442 Fax:+381113193889 Email:alternativefilmvideo@gmail.com Web:https://www.dksg.rs/
ALTERNATIVE FILM/VIDEO festival osnovan je 1982. godine u Beogradu, kao mesto susreta umetnika, teoretičara, kritičara i publike. Misija festivala bila je da teorijski zabeleži pokrete, promoviše konstruktivne vrednosti i podržava nove kreativne mogućnosti u vizuelnim medijima.
© Copyright 2022 - Dom kulture Studentski grad. Website developed by Spektrum kooperativa.
Alternative Film/Video festival

Alternative Film/Video festival