Radionice

Radionica: Između realističkog filma i naracije

Mnoge poteškoće nastaju kada neko želi da stvori priču od istorijskih i društvenih događaja. Kada proizvodimo film, jedan cilj je da ga učinimo što privlačnijim za veće grupe ljudi. Postoji nekoliko načina da se to uradi: da se izazovu emocije, da se usvoji smešan ton, da se publika uroni u sjajan narativ, itd. Ovo je posebno izazovno u slučaju dokumentarnih filmova koji se bave istorijom i društvom. Kao istoričar kulture, želim da proširim društvene i istorijske pojave putem audio-vizuelnih alata na što je moguće precizniji način. Društveni i istorijski događaji sadrže mnogo nijansi koje se moraju na jedan ili drugi način integrisati u filmove, ali sadržaj filma takođe mora biti fluidan i jednostavan. Izazov je stvoriti atraktivnost uz zadržavanje realističnog prenosa događaja. Mora se naći dobra ravnoteža. U slučaju istorijskih dokumentarnih filmova, vrsta dostupnog materijala dodaje poteškoću. Uglavnom bi ovaj žanr uključivao video snimke arheoloških ruševina, statua, antičkih natpisa, istorijskih lokaliteta, muzeja i intervjua stručnjaka. Sa izuzetkom intervjua, ovaj materijal je prošlost, „mrtav“ materijal, i dokumentaristi moraju da pronađe načine da ga ožive kako bi ga predstavili široj publici. 

Tokom radionice predstavićemo različite vrste audio-vizuelnog materijala snimljenog tokom istraživačkih putovanja, a koji se odnosi na istoriju, društva i kulture. Glavna pitanja su: kako koristiti audio-vizuelne medije za snimanje istorije i širenje istorijskih istraživanja? Kako od istorije i etnografije izgraditi priču? Koje bi mogle biti tehnike i alati za stvaranje života iz dokumenata o prošlosti? A koje su uloge intervjua? I glas preko? Možemo li izbeći animiranu rekonstrukciju? 

Nakon prezentacije audio-vizuelnog materijala, studenti će biti zamoljeni da daju svoj doprinos praktičnim vežbama o ovim pitanjima.

Voditelji radionice

Noemie Verdon je istoričarka sa Univerziteta u Lozani, specijalista za istoriju Avganistana i Pakistana. Na brojnim terenskim putovanjima snimila je filmove u vezi sa svojim naučnim radom. Trenutno putuje po zemljama oko Sredozemnog mora i radi na video projektu kako bi istraživanja o ljudima i istoriji prenela na YouTube. 

Vladimir Lončar je filmski stvaralac kojeg je školovao trener Švajcarske televizije u Lozani, i nastavnik filozofije i istorije. Trenutno živi u Beogradu da bi napisao knjigu. Često radi sa Noemi Verdon na raznim projektima širom sveta. 

Ali Sinaci je postao producent da bi podelio svoju strast za umetničkim izražavanjem sa umetnicima koji pripadaju različitim univerzumima. Međutim, čini se da je njihov zajednički imenitelj upravo ljudska različitost kao bogatstvo koje tek treba beskrajno deliti (vvv.ascinema.ch).

Radionica: Epidemija zagađenje i nuklearna opasnost

Dobrodošli na filmsku radionicu festivala Alternative film/video gde preispitujemo neke od postulata avangardnog filma kao što je korišćenje found footage (arhivskog vizuelnog materijala iz najrazličitijih izvora) i načine montaže tj. aproprijacije istog u nove filmske celine.

Unutar trodnevne radionice bavićemo  se motivima originalnog materijala “Epidemija, zagađenje i nuklearna opasnost” koji je digitalizovan sa filmske trake za ovu priliku, otvarajući prostor polaznicima za eksperiment i realizaciju sopstvenih kratkih filmova, uz primere iz istorije avangardnog filma u kojima je found footage neizostavni element.

Predavači:

Milica Lapčević, vizuelna umetnica; Igor M.Toholj i Vladimir Šojat filmski autori i montažeri; mentor Izvanredni Bob (Miroslav Sretenović).

Kontakt

Dom kulture Studentski grad,
Bulevar Zorana Đinđića 179, 11070 Novi Beograd
Telefon:+381112691442 Fax:+381113193889 Email:alternativefilmvideo@gmail.com Web:https://www.dksg.rs/
ALTERNATIVE FILM/VIDEO festival osnovan je 1982. godine u Beogradu, kao mesto susreta umetnika, teoretičara, kritičara i publike. Misija festivala bila je da teorijski zabeleži pokrete, promoviše konstruktivne vrednosti i podržava nove kreativne mogućnosti u vizuelnim medijima.
© Copyright 2022 - Dom kulture Studentski grad. Website developed by Spektrum kooperativa.
Alternative Film/Video festival

Alternative Film/Video festival