Rezidencijalna umetnica: Filmovi Miljane Niković

Rezidencijalna umetnica

FILMOVI MILJANE NIKOVIĆ

Miljana Niković (Beograd / Berlin) uglavnom se izražava audiovizuelnim formama pisanja na raznim jezicima. Nakon osnovnih studija arhitekture u Francuskoj, mastera u Nemačkoj na temu grada i filma, kao i nekoliko godina stručnog iskustva, trenutno radi na doktorsko-umetničkom istraživanju o percepcijama urbanog prostora kroz pokretnu sliku. Njeni eksperimentalni eseji u obliku video-poezije prikazivani su na međunarodnim festivalima i izložbama.

miljana nikovićwww.miljananikovic.com 

Program:

l’amour bleu (4m13s) / 2012

two simple letters (2m34s) / 2020

la rive virale (4m00s) / 2020

seven seven (14m14s) / 2020

nach pasargada (1m34s) / 2021

a line is not a line (5m30s) / 2021

comment (1m20s) / 2022

cut 1 / (wip, part; 8m30s) / 2021-22

***

PLAVA LJUBAV

Muzički klip / 2012 / 00:04:13 

Video-projekat zasnovan na pronađenim snimcima, inspirisan misterioznim mislima koje svaka žena čuva negde duboko u svom umu. Glavna ideja ovog vizuelnog putovanja bilo je istraživanje ženskog psihološkog lavirinta suvenira, briga, emocija, mentalnog bekstva, zadovoljstva, ideja: ronilačka introspekcija koja se krije kao riba u moru.

***

TRI PROSTA SLOVA

Video-poema / EN / 2020 / 00:02:34 

Internet umnožava ekrane koji postaju naši novi fragmentirani prozori ka spoljašnjem svetu. Povezani sa bilo kim, bilo gde, bilo kada. Međutim, izolovani: sami, usamljeni u sobi, u sebi. Ova vokalna i vizuelna pesma je dekonstrukcija kratkih rečenica kojima se organizuje sastanak sa strancem. Oklevajuća i učtiva, tri prosta slova impliciraju trajnu nesigurnost, skromnost, plašljivost — izbegavanje da uvrede ili uplaše sagovornika(e). Da bi se ovoj samoironičnoj situaciji dao svetliji ton, postoji svesna upotreba razigranih pop-elemenata, kako zvuka tako i palete boja.

***

ZARAZNA OBALA

Video-poema / FR / 2020 / 00:04:00 

Nudeći širok izbor reči koje evociraju prirodne pojave ili aktivnosti koje težimo da praktikujemo u fizičkoj stvarnosti, pomorska semantika je suštinski integrisana u jezik računarske mreže. U potpunom poniranju različitih podataka koji troše našu koncentraciju i stopu pažnje, postaje sve teže sortirati i odrediti prioritet akumulisanog onlajn sadržaja. Neki su vidljivi, drugi se stapaju u okean bez dna. Suočeni sa neograničenim brojem opcija, „Strah od nedostanja sadržaja“ predstavlja stvarnu opasnost za prolazne prilike. Istovremeno, postaje teško zaštititi i obezbediti svoje lične podatke.

***

SEDAM SEDAM

Eksperimentalni kratki film / EN / 2020 / 00:14:14 / 

Filozofska metafora za Dvadeset Dvadesetu — godinu globalne panike koja je počela pandemijom, generišući mnoštvo pitanja duboko ukorenjenih u sistemu koji je odavno pošao naopako, čineći ih vidljivijim: društvene nejednakosti, političke nepravde, ekonomski mitovi, preterani strahovi, slobodno nasilje, ekološke katastrofe. Ali umesto da se prikazuju prepoznatljive slike svega što je počelo da se urušava, gledaocima je prepušteno da uspostave sopstvene veze sa ovim obrascima. Koristeći uglavnom odlomke iz Aerodroma ’77, filma snimljenog za promociju američke mornarice, video kolaž nudi trivijalizaciju najnovijih velikih događaja. 

***

KA PASARGADU

Video-poema / EN / 2021 / 00:01:34 / Asocijacije koje se tope između arhiviranih slika i predmeta ličnih stvari ili kolektivnih sećanja. Životi drugih ljudi su bliži nego ikad, ali Pasargad je možda još bliže.

Pesma, koju je napisala Odile Kennel kao eho na Vou-me embora pra Pasárgada (1930) Manuela Bandeire, je izabrana za festivalsku pesmu na ZEBRA Poetry Film Festivalu 2021, pozivajući filmske stvaraoce da joj daju audiovizuelnu formu.

***

LINIJA NIJE LINIJA

Video-poema / EN / 2021 / 00:05:30 /

Posmatrajući trenutni društveno-politički kontekst na globalnom nivou, mogli bismo se zapitati gde se tačno nalazimo sa ekstremnim ideologijama, vrednostima, pravima, mišljenjima i drugim sličnim velikim rečima.

Počevši od njanjkavog ljubavnog pisma, upućenog jednom pojedincu, ovaj vizuelni esej se poigrava rečju „linija“ uglavnom koristeći fragmente prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu 1961. Topljenjem ovih slika sa komplementarnom estetikom koja se nalazi u kratkim isečcima iz tog perioda, javljaju se mnogi kognitivni poremećaji, uprkos radosnim tonovima. Da li je uopšte moguće, ne biti svrstan?

LINIJA NIJE LINIJA nije linija, već lažno-romantična video-pesma koja verovatno — kao i svaka druga linija — nije usklađena sa vašim očekivanjima.

***

 KAKO

Video-poema / FR / 2022 / 00:01:20

Šta je stvarno, a šta nije?

Inspirisana različitim temama vezanim za prirodu i tehnologiju, ova 1-minutna video-pesma donosi još jedan pristup teoriji simulacije: Šta ako smo svi delovi kosmičke video-igre? Postoji li način da se dokaže suprotno? Postoji li uopšte racionalan metod da se razlikuje stvarno od lažnog, i ko može da tvrdi da li je lažno, zaista, lažno?

***

REZ 1: PRE ISTINE / PRE RATA

Eksperimentalno istraživanje / u toku / različite dužine

U kontekstu doktorsko-arhivske teze, ovaj prvi komad je zamišljen kao polazna tačka višekanalnog video rada. Formira dijalog između dva posebno suprotstavljena filma: Pre Rata (Vuk Babić, 1966) i Pre Istine (Kokan Rakonjac, 1968). Dok je prvi film komedija smeštena u međubelički period, drugi je drama Crnog talasa koja prikazuje savremena pitanja. Ipak, protagoniste koje Rakonjac pripoveda proganjaju njihove traume iz Drugog svetskog rata. Pažljivijim sagledavanjem predstavljenih mesta (prostora) i dinamike (društva), uočavamo višestruke vizuelne korespondencije kao i tematske ili čak verbalne superpozicije.

Kontakt

Dom kulture Studentski grad,
Bulevar Zorana Đinđića 179, 11070 Novi Beograd
Telefon:+381112691442 Fax:+381113193889 Email:alternativefilmvideo@gmail.com Web:https://www.dksg.rs/
ALTERNATIVE FILM/VIDEO festival osnovan je 1982. godine u Beogradu, kao mesto susreta umetnika, teoretičara, kritičara i publike. Misija festivala bila je da teorijski zabeleži pokrete, promoviše konstruktivne vrednosti i podržava nove kreativne mogućnosti u vizuelnim medijima.
© Copyright 2022 - Dom kulture Studentski grad. Website developed by Spektrum kooperativa.
Alternative Film/Video festival

Alternative Film/Video festival